University of Bedfordshire

All-LED interior lighting  |  Trimless, continuous linear light  |  Occupancy-dependant control  |  Low glare external lighting

Client

University of Bedfordshire

Location

Luton, UK

Manufacturer

Riegens, Bega, Simes, iGuzzini

Architect

RMJM

Contractor

Kier Group

Working with RMJM, LAPD delivered a lighting design for the University’s Postgrad Campus as part of a scheme awarded a BREEAM Excellent rating.

The brief encompassed internal and external spaces.  Circulation and breakout areas, teaching rooms, stairs and all amenties were included.

Largely using cutting-edge LED technology and carefully designed controls, the lighting design fulfilled the needs of the University and students.  It is also notable that the scheme hit every target set by the BREEAM consultants.

On approach to the building, LAPD lit the landscaping with visual comfort in mind.  Bollards with a shielded light distribution cast light across the various paths to the entrance.  Powerful floodlights mounted to the top of the building and adjacent block cast light down through trees.  The result was an ample light level with the visual interest of the dappled light through foliage.

Internally, the double height reception is sleek and architectural.  A soft ambient light from a seamless, continuous recessed LED system in the ceiling bathes the space.  Furthermore, opal glass pendants draw attention to the internally illuminated reception desk.  Through automated glass entry gates, the use of trimless lines of light continues, bringing continuity to the circulation and recreational spaces.

To boost light levels and add some contrast, LAPD used recessed LED downlights in a random arrangement because this perfectly suited the aesthetic of the perforated acoustic ceiling.  3000K LED  downlights enhance polished plaster walls and the corridors through to teaching rooms.

The lines of light, downlight arrays and wall treatments repeat on all five levels, therefore creating a calm and sophisticated lit environment.  This matches the high-grade finishes applied to surfaces and furniture; as a result, the scheme has a holistic and considered appeal.

The teaching rooms feature lighting that was carefully matched to each room’s function. Suspended linear lighting follows the architecture of the lecture rooms.  Direct and indirect light create an even, comfortable light for staff and students.  Luminaires were suspended so as to avoid blocking views of the display screens.

Other teaching rooms used deep recessed downlights to minimise glare while keeping a high quality of light.

Each teaching room made extensive use of a simple control interface.  The university had requested zone control, allowing teaching staff to set the lighting to match the room’s function and occupancy.  As most rooms had a large amount of glazing, daylight sensors were added to the control package.