One Spinningfields

Sleek linear light  |  Concealed cove lighting  |  Low glare  |  All LED  |  4000K ambient  |  3000K highlights  |  BREEAM Excellent

Client

Allied London

Location

Spinningfields, Manchester

Manufacturer

Eaton Lighting, Wila

Architect

Ian Simpson Architects (now Simpson Haugh & Partners), Sheppard Robson, Axis Architects

Contractor

NG Bailey

The Spinningfields area is a flourishing hub for businesses and leisure.  One Spinningfields was the finishing touch, completing the 26-acre regeneration master plan.

The 19 storey building includes Manchester’s highest restaurant, in addition to mixed premium office and retail spaces below.

In this desirable location, set within a thriving sector, the One Spinningfields building is a class leader, achieving BREEAM Excellent.

LAPD worked closely with Ian Simpson architects and also Sheppard Robson.  We collaboratively developed the front of house areas within this landmark build.  We provided lighting to the exterior circulation and main reception, through to the lift cores and adjacent spaces.

Crisp 4000K continuous LED lines of light are in use externally and internally, illuminating the reception and escalator lobbies.  The linear fixtures accentuate the architectural lines through the space while drawing focus towards the centre of the building.

In contrast, an LED wall washer with a warmer colour temperature subtly enhances the character of the feature wood slat cladding that wraps the core of the building.  A high-level cove with matching warmth creates an accent to the perimeter wall which fades into the wall wash.

A number of large planters, placed towards the periphery of the building, populater the terrace gardens.  Situated at the upper levels, these planters are also illuminated, crowning the entire structure with a soft glow.

With clear vistas at night from the surrounding city to One Spinningfields, we were careful not to highlighting the plant level at the 18th floor.  A service corridor follows the perimeter of the building and this small visible space needed to appear as an occupied floor at night.   Luminaires with wide optics reflect light off the service corridor wall to create the appearance of a brightly lit floor.